Poate ajuta alimentația în scleroza multiplă?
Învățați cum să țineți scleroza multiplă sub control, având grijă și de alimentaţia dumneavoastră
Alimentația sănătoasă este importantă pentru toată lumea, și cu atât mai mult pentru cei care suferă de o boală cronică, precum scleroza multiplă (SM)1. Iată de ce.
Carbohidrații
Deși se vorbește mult despre dietele sărace în carbohidrați, aceștia sunt totuşi o sursă importantă de energie pentru organism - câtă vreme consumați tipul potrivit. Alegerea unei game variate de carbohidrați, precum cereale integrale, pâine din făină integrală și orez brun, vă poate ajuta să vă mențineți nivelurile de energie (și vă poate furniza vitaminele și mineralele importante). De asemenea, acești carbohidrați sunt o sursă bogată de fibre, care stimulează tranzitul intestinal și reduc constipația, un simptom frecvent în SM2.
Sarea
Sodiul (pe care îl consumăm de obicei sub formă de sare) este esențial pentru funcționarea corectă a organismului nostru, dar o dietă bogată în sare poate fi dăunătoare sănătății noastre, conducând la afecțiuni precum hipertensiunea arterială. În cazul persoanelor cu SM, consumul ridicat de sare ar putea avea și alte consecințe, actual studiindu-se legătura între rata recidivelor și consumul de sodiu.
Uleiurile bogate în omega 3
Dovezile preclinice sugerează că grăsimile polinesaturate pot avea un rol protector la nivelul sistemului nervos central, în special uleiurile omega-3, care se găsesc în peștele gras și în unele plante, precum semințele de in. Studiile arată că țările care au cele mai mari rate de consum de pește tind să aibă incidențe mai scăzute de SM, iar unii experți consideră că acest lucru s-ar putea datora și efectelor antiinflamatorii ale uleiurilor bogate în omega-34. Un alt posibil beneficiu al dietei bogate în uleiuri omega-3 este impactul asupra chimiei la nivelul creierului. Se pare că uleiurile bogate în omega-3 joacă un rol important în funcționarea creierului, diverse studii demonstrând o legătură între deficitul de acid omega-3 și depresie. Sunt necesare cercetări pentru a determina dacă suplimentele de omega-3 pot ajuta la ameliorarea depresiei, dar între timp, nu ar strica să includeți în dieta dumneavoastră peștele gras, cum ar fi somonul și macroul, sau să adăugați semințe de in la cerealele consumate dimineața5.
Vitamina D
Vitamina D este asociată de obicei cu lumina soarelui, dar este prezentă și în peștele gras – încă un motiv să-l adăugați în dietă! Sunt în desfășurare studii care investighează efectul suplimentelor de vitamina D în SM recurent remisivă, dar între timp, încercați să includeți în dieta dumneavoastră somonul, macroul, uleiul de ficat de cod și, ocazional, gălbenușul de ou. Consumul zilnic recomandat de vitamina D variază de la o țară la alta, însă unii experți recomandă persoanelor cu SM să ia 4000-5000 de unități internaționale (UI) de vitamina D pe zi. Dacă aveți îngrijorări legate de nivelul dumneavoastră de vitamina D, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente de vitamina D6.
Ceea ce mâncați este foarte important în gestionarea bolii. Nu uitați că este important să evitați dietele care exclud grupe alimentare întregi, deoarece acest lucru ar putea conduce la deficite de vitamine sau minerale și ar putea agrava simptomele. Este esențial să aveți un regim alimentar variat, echilibrat, care să cuprindă toate grupele de alimente: fructe și legume, carbohidrați, grăsimi, proteine și produse lactate7.
Excesul de greutate
Pe lângă faptul că îi oferiți organismului toate substanțele nutritive de care are nevoie, alimentația sănătoasă vă va ajuta și să mențineți o greutate normală. În general, dacă aveți un exces de greutate, va fi mai greu să rămâneți o persoană activă și veți obosi mai ușor, așadar străduiți-vă să mențineți o greutate normală! Menținerea sub control a greutății și alimentația echilibrată vă vor ajuta să vă simțiți mai bine astăzi, mâine și pe termen lung8.
Curated Tags