În cadrul procesului autoimun ce caracterizează scleroza multiplă (SM), este deteriorată teaca de mielină care înconjoară fibrele nervoase, iar acest fenomen poate avea loc inclusiv la nivelul nervului optic1,2. Astfel apare inflamația nervului optic, afecțiune cunoscută sub numele de nevrită optică. Nevrita optică poate fi primul semn de SM la aproximativ 15-20% dintre persoanele cu SM3.
Nevrita optică poate fi un semn precoce al SM
Simptomele nevritei optice variază de la persoană la persoană, fiind descrise diferite tulburări de vedere4. Unii oameni acuză vedere încețoșată, alteori sunt prezente pete negre (pete oarbe) în câmpul vizual, sau culorile sunt percepute mai întunecate sau mai pale. Uneori se poate pierde complet vederea pentru o perioadă limitată de timp. Mișcarea dureroasă a globilor oculari este, de asemenea, descrisă de unele persoane cu nevrită optică. De obicei simptomele apar la un singur ochi, dar nu este exclusă afectarea ambilor ochi.
Cel mai adesea aceste simptome dispar de la sine, în câteva săptămâni, dar în unele cazuri poate fi nevoie de un tratament medicamentos specific (corticosteroizi, fie sub formă de tablete, fie injectabil).
În cazul diagnosticului de nevrită optică, medicul oftalmolog va colabora cu un medic neurolog, care vă va examina și în funcție de rezultatele examenului neurologic, poate recomanda examenul imagistic prin rezonanță magnetică cerebrală (IRM cerebrală). O parte importantă din pacienții cu nevrită optică pot dezvolta SM în următorii ani, de aceea este recomandată monitorizarea pe termen lung a acestei afecțiuni5.
Dincolo de diagnostic: putem evalua ocular progresia SM?
Tomografia în coerență optică (OCT) este o investigație imagistică prin care sunt vizualizate straturile retinei și se poate măsura grosimea retinei. Date din literatură sugerează că rezultatele obținute la examinarea OCT pot fi folosite pentru a monitoriza evoluția bolii și a anticipa progresia SM, reducerea accelerată a grosimii retinei fiind asociată cu progresia dizabilității6.
Indiferent dacă vă confruntați sau nu cu tulburări de vedere, este important să aveți grijă de ochii dumneavoastră și să faceți controale oftalmologice regulate. Dacă aveți tulburări de vedere, discutați imediat cu medicul dumneavoastră. Cu cât aceste modificări sunt diagnosticate mai devreme, cu atât mai repede se poate începe tratamentul.
Referințe:
1. Website „NHS. Multiple Sclerosis”. Disponibil la: https://www.nhs.uk/conditions/multiple-sclerosis/ . Accesat septembrie 2022.
2. Website „healthline. What’s the Connection Between MS and Optic Neuritis?” Disponibilla: https://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/optic-neuritis. Accesat septembrie2022.
3. Website „MS Society. Optic neuritis”. Disponibil la: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/eyes-and-sight/optic-neuritis. Accesat septembrie 2022.
4.Website „Mayo Clinic. Optic Neuritis. Disponibil la: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/optic-neuritis/symptoms-causes/syc-20354953. Accesat septembrie 2022.
5.Costello F, Burton JM. Retinal imaging with optical coherence tomography: a biomarker inmultiple sclerosis? Eye Brain. 2018;10:47-63. doi:10.2147/EB.S139417
6.Website „Web MD. Multiple Sclerosis and Vision Problems”. Disponibilla: https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/multiple-sclerosis-vision-problems . Accesat septembrie 2022.