Fiecare persoană diagnosticată cu scleroză multiplă (SM) are propria poveste. Experiența la nivel individual este unică, In parte datorită multitudinii de simptome care se pot asocia in mod diferit, dar si pentru că există tipuri diferite de SM, cu simptome potențial diferite si cu moduri diferite de progresie. Determinarea tipului de SM si a activității bolii va permite medicului dumneavoastră să aleagă terapia adecvată1.
Așadar, care sunt tipurile de SM?
Scleroza multiplă recurent remisivă (SMRR)
Cea mai frecventă formă de SM este cunoscută sub denumirea de scleroză multiplă recurent remisivă (SMRR). In jur de 85% dintre persoanele cu SM sunt diagnosticate cu acest tip, de obicei la vârste cuprinse intre 20 si 40 de ani, femeile fiind afectate mai frecvent decât bărbații.
Persoanele cu SMRR trec prin perioade in care simptomele devin mai evidente (pusee de boală, recurențe sau recidive), după care simptomele dispar, fie parțial, fie complet (remisiune).
Recidivele sunt legate de atacuri autoimune asupra mielinei (stratul de protecție al fibrelor nervoase de la nivelul sistemului nervos central) si procesul inflamator asociat acestor atacuri2.
Fiecare recidivă poate însemna revenirea unor vechi simptome sau apariția unor simptome noi. In cadrul unei recidive, simptomele ajung, de obicei, la un punct culminant in decurs de câteva ore sau zile si pot persista câteva săptămâni, deși acest lucru variază de la o persoană la alta si poate varia chiar de la o recidivă la alta.
Simptomele resimțite depind de zona afectată de aceste leziuni demielinizante si inflamatorii, fiind descrise mai frecvent tulburări de vedere, amorțeli si furnicături, tulburări ale mersului, probleme de coordonare si de menținere a echilibrului, oboseală, tulburări ale limbajului, dificultăți de concentrare, intolerantă la căldură, etc.
Pe parcursul anilor, SMRR poate evolua către un stadiu progresiv, numit scleroză multiplă secundar progresivă (SMSP)3.
Scleroza multiplă secundar progresivă (SMSP)
SMSP este caracterizată in principal printr-o agravare graduală a dizabilității și mai puțin prin episoade de recidivă. Acest tip de SM poate fi mai dificil de diagnosticat, medicul dumneavoastră neurolog urmărind timp de mai multe luni dacă apar semne de progresie ale bolii independent de recidive.
Pe măsură ce afecțiunea avansează, este posibil de exemplu să observați că vă este mai greu să vă deplasați, sau vă găsiți mai greu cuvintele, aveți tulburări de concentrare si de memorie, starea de oboseală s-a accentuat, sau starea de spirit s-a modificat, deși nu aveți episoade de recidivă precum anterior, care să explice aceste schimbări. Una dintre cele mai importante modalități de a menține SM sub control este să fiți conștient de orice modificări ale simptomelor si să le comunicați neurologului sau asistentului medical care vă monitorizează4. Simptomele de SMSP pot fi gestionate printr-o îngrijire complexă, care va include tratamentul medicamentos specific SMSP si al afecțiunilor asociate, după caz, precum și fiziokinetoterapia, susținerea psihologică, sfaturi de nutriție, etc5.
Scleroza multiplă primar progresivă (SMPP)
Acest tip de SM este diagnosticat la aproximativ 10-15% dintre persoanele cu SM, de obicei la vârste cuprinse între 40 si 60 de ani si pare să afecteze deopotrivă bărbații si femeile. Afecțiunea este progresivă încă de la debut, simptomele agravându-se treptat.
SMPP se asociază cu scăderea progresivă a forței musculare la nivelul membrelor inferioare și dificultăți de control a mișcărilor, ceea ce înseamnă că este posibil să vă coordonați mișcările și să vă deplasați mai greu. Deși boala e progresivă de la debut, pot exista perioade lungi In care simptomele nu par să se agraveze, si pot fi prezente si recidive6.
Ce semnifică aceste denumiri?
Indiferent cum este denumit tipul de SM, nu se poate spune cum va avansa această afecțiune în cazul dumneavoastră. Până la urmă, fiecare persoană este unică, iar organismul poate reacționa diferit la aceeași boală. Puteți constata, poate, că simptomele dumneavoastră nu se încadrează atât de clar in niciunul dintre tipurile descrise. În esență, afecțiunea dumneavoastră este unică, exact cum sunteți și dumneavoastră, iar modul in care este ea gestionată trebuie adaptat la simptomele specifice si la modul in care dumneavoastră resimțiți aceste simptome.
Cadrele medicale vor colabora cu dumneavoastră pentru a se asigura că beneficiați de tratamentul potrivit. Modificările simptomelor de scleroză multiplă pot fi subtile si se pot produce pe o perioadă lungă de timp, așa că pot trece neobservate dacă nu le urmăriți in mod special. Monitorizarea schimbărilor si informarea neurologului sau a asistentului medical despre orice lucru neobișnuit vă pot ajuta să anticipați progresia bolii, astfel încât medicul dumneavoastră să vă recomande la timp tratamentul potrivit, înainte ca schimbările mici să devină prea mari.
Curated Tags