It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

În ultimele decenii s-au înregistrat progrese importante în tratamentul sclerozei multiple (SM), odată cu introducerea medicamentelor imunomodulatoare și imunosupresive, denumite medicamente de modificare a evoluției bolii. Scopul acestora este de a reduce numărul și gravitatea puseelor de boală și de a preveni deteriorările provocate de aceste episoade acute, astfel întârziindu-se progresia SM1.

TRATAMENTUL SCLEROZEI MULTIPLE

Studii recente au demonstrat faptul că inițierea cât mai rapidă a acestor tratamente, cât mai aproape de momentul diagnosticului, poate reduce dizabilitatea pe termen scurt și lung 1. Există în momentul de față numeroase medicamente de modificare a evoluției bolii, aprobate pentru tratamentul cronic al SM, unele cu administrare orală, altele cu administrare prin injecții sau prin perfuzie.

Tratamentul SM include tratamentul de fond, pentru care se folosesc medicamente de modificare a evoluției bolii, administrate pe o perioadă îndelungată de timp, tratamentul puseului de boală, respectiv tratamentul simptomatic și recuperator2-4.

Tratamentul de fond- tratamentul modificator al evoluției bolii, are ca și scop încetinirea evoluției bolii, adică:

  • Reduce frecvența puseelor
  • Încetinește progresia dizabilității
  • Reduce acumularea de leziuni cerebrale (obiectivată imagistic prin rezonanțămagnetică cerebrală)
  • Prelungește intervalul de timp până la tranziția spre forma secundar progresivă

Medicul neurolog va discuta cu dumneavoastră despre cea mai potrivită alegere medicamentoasă, în funcție de forma clinică a SM, de gradul de activitate al bolii, de dorința de a avea copii, de afecțiunile asociate pe care este posibil să le aveți, de preferințele dumneavoastră. Tratamentul se va administra pe durată lungă de timp și va fi monitorizat regulat.

Medicul neurolog poate recomanda schimbarea medicamentului în funcție de rezultatele obținute, de modul în care tolerați medicamentul, sau de alți parametri (dorința de a avea copii, anumite infecții, vaccinări necesare, reacții adverse, etc.). De aceea, se recomandă să mergeți cât mai repede la medicul neurolog dacă apar simptome noi sau simptomele existente se agravează, și să respectați vizitele medicale periodice, de control.

Tratamentul puseului: are ca și scop limitarea intensității și a duratei puseului și constă în:

  • Repaus
  • Spitalizare - în funcție de severitatea simptomelor
  • Tratament cu corticosteroizi intravenos
  • Tratament cu corticosteroizi pe cale orală

Tratamentul simptomatic și recuperator: are ca scop general diminuarea invalidității și ameliorarea calităţii vieţii, cu menţinerea integrării sociale cât mai mult timp posibil. Aceste tratamente sunt adaptate în funcţie de stadiul clinic al bolii şi se adresează unei varietăți largi de simptome:

  • Oboseală (fatigabilitate)
  • Tulburări de dispoziție (depresia, anxietatea, etc)
  • Tulburări cognitive
  • Durere
  • Spasticitate
  • Tremor
  • Tulburări sfincteriene
  • Disfuncții sexuale
  • Tulburări de tranzit intestinal (constipație, incontinență pentru materii fecale)

Pentru ameliorarea acestor simptome, pe lângă tratamentul medicamentos mai pot fi recomandate kinetoterapia, terapie ocupațională, psihoterapia.

Pentru a putea beneficia de efectele tratamentului recomandat este important să administrați tratamentul exact așa cum v-a fost prescris de medicul dumneavoastră. De asemenea, este important să respectați vizitele de control stabilite cu medicul neurolog curant, iar înainte de a merge la consult este de ajutor să vă notați întrebările pe care doriți să le discutați cu medicul dumneavoastră.

Referințe:

1. Hauser SL, Cree BAC. Treatment of Multiple Sclerosis: A Review. Am J Med. 2020;133(12):1380-1390.e2. doi:10.1016/j.amjmed.2020.05.049.
2.Website „National MS Society” Treating MS. Disponibil la: https://www.nationalmssociety.org/Treating-MS.Accesat Septembrie 2022.
3.Website “MS Society” About MS. Treatments and therapies. Disponibil la: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/treatments-and-therapies. Accesat Septembrie 2022.
4.Rommer PS, Eichstädt K, Ellenberger D, et al. Symptomatology and symptomatic treatment in multiple sclerosis:Results from a nationwide MS registry. Mult Scler. 2019;25(12):1641-1652. doi: 10.1177/1352458518799580.